Većina vlasnika web stranica kod pomisli na SEO (ako nekim slučajem razmišljaju o tome 🙂 ) misli na optimizaciju tekstova u smislu “ubacivanja” ključnih riječi na prava mjesta. Iako je i to važan dio SEO-a, on je samo jedan manji segment i mora se uskladiti s nekolicinom drugih tehnika.

U nastavku saznajte više osnovnim tehnikama koje će pomoći da vaše web stranice budu bolje posjećene.

 

 

1. On-page SEO

S ovom vrstom SEO-a ste vjerojatno već upoznati. On-page optimizacija uključuje sve elemente koje običan posjetitelj vaše web stranice vidi, dakle sav sadržaj.

Dobar on-page SEO temelji se na visokokvalitetnom i informativnom sadržaju. Da bi tekst neke web stranice bio takav on mora rješavati probleme koje druge web stranice ne rješavaju ili ih barem rješavati bolje od drugih. Rand Fishkin (direktor i osnivač poznatog SEOmoz-a) kaže da sadržaj mora biti 10 puta bolji od ostalih i tada će ih nadmašiti i u SEO-u.

Najvažniji dio on-page SEO-a je da budete sigurni kako je vaš sadržaj ODLIČAN. Osim toga ima još mnogo faktora koji spadaju u ovaj segment: ključne riječi i njihov raspored u tekstu, naslovima i podnaslovima, URL adresa, alt tagovi i nazivi fotografija, itd.

 

 

2. Off-page SEO

Definirati off-page SEO je ipak malo teže. Prvi i najvažniji dio off-page optimizacije je kreiranje linkova (link building). Ovaj dio SEO-a se najviše spominje, ali je s vremenom postao i jedan od najtežih i najzahtjevnijih tehnika. 

Linkanje na vašu web stranicu donijet će vam više posjetitelja i pokazati Googleu da posjetitelji web stranica cijene vaš kvalitetan sadržaj i smatraju da je vrijedan, a to je vrlo bitno.

Društvene mreže su još jedan off-page signal za Google. Ako ljudi dijele vaš web sadržaj (blog postove, fotografije, infografike…) na Facebooku, LinkedInu, Twitteru i ostalim mrežama to opet znači da im je zanimljiv, poučan i bitan. Google će opet “dodati par bodova” vašem sadržaju ako primijeti da je sharean i lajkan. 🙂

 

 

3. Tehnička optimizacija

Neki tehnički SEO ili tehničku optimizaciju web stranica stavljaju u isti koš s on-page SEO-m, ali može se opisati i kao zaseban dio.

Na primjer, pretraživači (Google) će dati prednost web stranicama s responzivnim dizajnom, koje se lako pregledavaju i na monitorima stolnih računala i na mobitelima i tabletima. Brzina učitavanja web stranica je također faktor koji se uzima u obzir.

Optimizacija fotografija, korištenje HTTPS sigurnosnog protokola, cachiranje, uploadanje sitemapa sve podrazumijeva tehničke faktore SEO-a.

 

 

4. Lokalni SEO

Iako danas mnoge tvrtke rade online i imaju online shopove, još uvijek ih većina ima fizičke lokacije na kojima prodaju svoje proizvode ili nude usluge. Ako kupci ne ulaze u vaš ured ili trgovinu, logično, vi ne zarađujete. Iz tog razloga bitno je razmišljati i o lokalnom SEO-u.

Prvi korak u ovoj “SEO tehnici” je unošenje točnih podataka na Google My Business. Kada to učinite, a vaši potencijalni kupci pretraže ime vaše tvrtke, na Googleu će dobiti “instant” informacije o adresi, geografskoj lokaciji, broju telefona, radnom vremenu, i poveznicu na web stranicu. Dakle, istog trenutka imat će sve informacije koje su im potrebne da vas kontaktiraju ili dođu do vašeg ureda / trgovine.

Na Google My Business potencijalni klijenti također mogu vidjeti i fotografije vaših proizvoda ili vaše lokacije i ureda, ali i recenzije klijenata (pazite da ih provjerite s vremena na vrijeme).

Što se tiče web stranice, bitno je da na kontakt stranici jasno istaknete vašu adresu (ili adrese) i “ubacite” Google mapu. Osim toga, važno je i da implementirate ime grada ili regije u kojoj djelujete u određene naslove i/ili podnaslove tekstova te naslov(e) podstranica.

 

Source: http://www.webpoint.com.hr/seo-tehnike-za-bolju-poziciju-vase-web-stranice-na-googleu/